Створено автомобіль для сліпих водіїв
СВІТ АВТО: Автомобільні новини

18.07.2009

У Вірджинськом політехнічному університеті (Virginia Tech) був розроблений баггі для сліпих водіїв. Завдяки новим технологіям навіть людина з повною втратою зору може управляти автомобілем без сторонньої допомоги, повідомляє інтернет-видання Techradar.

Позашляховий чотириколісний багги, сконструйований у Лабораторії робототехники і механічних пристроїв Virginia Tech, обладнаний лазерними датчиками-далекомірами, які при русі визначають відстань до перешкод, а вся інформація про дорожню ситуацію передається водію за допомогою особливих інтерфейсів, розроблених спеціально для незрячих людей.

Так, про поточну швидкість руху, змінюючи частоту вібрації, повідомляє спеціальний жилет, про перешкоди – тактильна карта, що створюється потоками стислого повітря, а завдяки спеціальному механізму, що видає звукові сигнали при обертанні рульового колеса, водію завжди відомо на який кут повернені колеса.

Крім того, бортовий комп'ютер, відстежуючи ситуацію на дорозі, віддає водію голосові команди, що допомагають йому вибрати потрібний напрям руху.

Цей автомобіль був розроблений в рамках гранту, який у 2004 році заснувала Національна федерація людей з повною втратою зору США. Virginia Tech виявилася єдиним науково-дослідним університетом, що погодився взяти участь в розробці автомобіля для незрячих людей.

Перші випробування баггі вже успішно пройшли на закритому полігоні в кампусі Virginia Tech.

Тепер учені планують адаптувати розроблені технології до використання на електромобілях. Таким чином, будуть усунені вібрації, що викликаються роботою двигуна внутрішнього згорання, які вносять перешкоди в роботу лазерних датчиків. Проте до створення серійного прототипу, за словами розробників, ще далеко, а на його спорудження будуть потрібні багатомільйонні інвестиції.

Крім того, перш ніж сліпі водії зможуть сісти за кермо, доведеться змінити відповідні законодавчі акти, які забороняють незрячим людям управляти автомобілями на дорогах загального користування.

return_links(); ?>