PSA Peugeot Citroen боїться відміни премій за автометалобрухт
СВІТ АВТО: Автомобільні новини

PSA Peugeot Citroen боїться відміни премій за автометалобрухт

24.06.2009

Представники групи PSA Peugeot Citroen висловилизанепокоєння тим, що державну програму з преміювання покупців у Франції можуть відмінити. За заявою групи, у разі відміни субсидій, через скорочення виробництва у четвертому кварталі цього року PSA Peugeot Citroen втратить два мільярди євро. Як пише видання Autocar, багато експертів не виключають поступового скорочення розміру премій через невисоку ефективність цих заходів.

Франція стала першою країною Європи, в якій ще в січні через падіння попиту на машини ввели програму преміювання покупців нових автомобілів, що здають свої старі машини в утиль. На фінансування цієї програми було виділено шість мільярдів євро. За її умовами, кожному покупцю нового автомобіля при здачі старого в утиль дається премія у розмірі 1000 євро плюс додаткові 700 євро, якщо рівень викидів CO2 автомобіля, що купується, нижчий, ніж 120 грамів на кілометр.

Аналогічні схеми діють і в інших країнах Європи. У Німеччині при здачі старого, випущеного не менше дев'яти років тому, автомобіля в утиль і придбанні нового, покупець отримує премію у розмірі 2500 євро, а в Італії при здачі старої машини на металобрухт виплачується до п'яти тисяч євро.

Французька програма заохочення покупців легкових автомобілів за час своєї дії в цілому дала позитивний ефект. Ефективніше аналогічна програма працює тільки в Німеччині, де у травні попит на нові машини зріс на 40 відсотків. У інших країнах Європи з початку року спостерігається падіння продажів. У травні у Франції було продано 206 тисяч 247 автомобілів, що на 11,8 відсотка більше, ніж в тому ж місяці минулого року, в квітні - 184 тисячі 475 машин (-7,1 відсотка), а в березні - 204 тисячі 95 машин (+8 відсотків).

return_links(); ?>