Команда фахівців з Університету Тулейна назвала спосіб знизити ризик розвитку діабету за дотримання певної дієти. Результати роботи описані у журналі JAMA Network Open.
У процесі дослідження вчені розділили учасників експерименту на дві групи: першу попросили дотримуватися низьковуглеводної дієти, а друга харчувалася як завжди. У першій вибірці в дієті жири становили приблизно половину калорій і в основному були представлені мононенасиченими та поліненасиченими жирами, що містяться в таких продуктах, як оливкова олія та горіхи.
Через шість місяців було проаналізовано показники крові. У першій групі спостерігалося більше зниження гемоглобіну A1c — біомаркер рівня цукру, порівняно з випробуваними, які дотримуються свого стандартного режиму харчування. Крім того, добровольці з команди з низьковуглеводної дієти схудли і мали нижчий рівень глюкози на голодний шлунок.
Автори підкреслюють, що отримані результати особливо важливі для людей з переддіабетом, у яких рівень A1c вищий за норму, але все ще недостатнього рівня для постановки діабету. Такі пацієнти схильні до особливого ризику розвитку діабету другого типу, інфаркту або інсульту, а також зазвичай не приймають ліки для зниження рівня цукру в крові.